Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

Narva poeglastegümnaasium - EAA.635
Нарвская мужская гимназия

Ajalugu

1874. a asutati Narva linna volikogu otsusega *kreiskooli asemele 4-klassiline poeglaste progümnaasium. Õppetöö algas 01.07.1875.
1881. a reorganiseeriti 8-klassiliseks täielikuks gümnaasiumiks. Õppetöö oli tasuline, kool oli osaliselt riigi, osaliselt Narva linna ülalpidamisel. Narva gümnaasium kuulus Peterburi õpperingkonda.
1919. a reorganiseeriti eestikeelseks ühisgümnaasiumiks.


Materjal

I. Progümnaasium (1874—1881)
Õpperingkonna kuraatori ringkirjad ja kirjavahetus progümnaasiumi avamise, õppe- ja kasvatustöö jm küsimustes, aruanded kooli tegevuse kohta, registratuurraamatud.
Pedagoogikanõukogu koosolekute protokollid, õpilaste nimekirjad, õpetajate puudutud tundide päevikud, avaldused kooli astumiseks, kirjavahetus õpperingkonna kuraatoriga ja Venemaa Rahvahariduse Ministeeriumiga õppetöö küsimustes, õpilaste käituumise ja edasijõudmise päevikud.
Majanduskomitee koosolekute protokollid ja kirjavahetus majandusküsimustes. Arveraamatud ja -dokumendid.
II. Gümnaasium (1881—1922)
Õpperingkonna kuraatori ringkirjad õppetöö- ja majanduslikes küsimustes, õpperingkonna kuraatori ja Eestimaa kuberneri salajased ringkirjad poliitilistel põhjustel koolist väljaheidetute ja riigivõimu vastaste kohta. Erinevate õppeasutuste põhikirjad. Aruanded kooli tegevuse kohta õppeaastate kaupa. Kirjavahetus õpperingkonna kuraatoriga progümnaasiumi gümnaasiumiks muutmise kohta, raamatukauplustega õppevahendite muretsemise, lastevanematega õpilaste vastuvõtu, õppemaksust vabastamise jt küsimustes. Pedagoogikanõukogu koosolekute protokollid.
Sisseastumisavaldused, õpilaste nimekirjad.
Õpilaste käitumise ja edasijõudmise raamatud, hindamispäevikud. Tunnistused. Küpsuseksamite, apteekriõpilase ja õpetajakutse ning eksternina lõpetanute eksamiprotokollid ja eksamilehed. Õpilaste korterite nimekirjad ja kodude külastamise žurnaalid. Õpilaste terviselehed.
Õpilaste dokumendid. Õppejõudude ja teenistujate isiklikud toimikud. Teenistujate nimekirjad.
Lastevanemate komitee koosolekute protokollid.
Fotoalbumid apteekriabilise eksami ja õpetajaameti eksami sooritanute kohta.
Majanduskomitee koosolekute protokollid ja kirjavahetus õpperingkonna kuraatori ja Peterburi Kroonupalatiga kooli sissetulekute ja väljaminekute kohta. Arveraamatud ja
-dokumendid, inventariraamatud. Raamatukogu kataloog. Registratuurraamatud.
Ehituskomitee koosolekute protokollid.

Seonduv aines

ERA f 4239 — Narva gümnaasium, 60 s, 1922—1944; f 2536 — Narva linnavalitsus.
PRAK f 139 — Peterburi õpperingkond. — Aruanded ja kirjavahetus gümnaasiumi tegevuse kohta, eksamiprotokollid.

Kirjandus

Monika-Aino Jõesaar. Kuni sõda kõik purustas...: Narva eestikeelsed üldhariduslikud gümnaasiumid 1919-1944. Ida-Virumaa: Narva Linnavalitsuse haridusosakond, 2004.
Ülevaade Narva hariduselust 1501-1940. Koost Märt Mõtuste. Kohtla-Järve, 1998.