Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

Eestimaa Saksa Luteriusu koguduste sisemisjoni komisjon - EAA.2063
Ausschuss für die innere Mission der deutschen evangelischen Gemeinde Estlands
Комиссия внутренней миссии немецких лютеранских приходов Эстляндии

Ajalugu

EELK saksa koguduste sisemisjoni alast tööd koordineeriv komisjon.
Sisemisjon e kodumisjon — kiriklik äratus- ja armastustöö niihästi usust eemal seisjate ja võõrdunute tagasivõitmiseks kui ka puudustkannatavate kristlaste abistamiseks.
1921. a loodi EELK saksa koguduste praostkond. Väljaspool praostkonda tegutses usuühingu nime all mitmeid väikekogudusi, mis 1923. a moodustasid omaette ühingu. 1928. a nimetati ühing ümber Lutheri-ühinguks (Luther-Verband).
1929. a asutas Lutheri-ühing sisemisjoni-alase töö elavdamiseks ja paremaks koordineerimiseks Eestimaa saksa luteriusu koguduste sisemisjoni komisjoni. Komisjoni kuulus viis liiget, need valis Lutheri-ühing kolmeks aastaks. Otsustav hääleõigus komisjonis oli saksa praostkonna praostil. Komisjon oli vastutav Lutheri-ühingu ees.
Saksa sisemisjoni hooldusalasse kuulus ka Tartu saksa hoolekanne. Selle funktsioonid jagunesid järgmiselt: siseteenistus – lugemissaal ja lugemiskeskpäevade korraldamine ning kodujärelvalve; hoolekanne – vanade ja laste hoolekanne ning hädajuhtumite abi; “Kristliku kodu” hoolekanne; Tartu evangeelsete luterlike neidude kodu Tartus Ülikooli tn 32.
Sisemisjoni komisjon lõpetas tegevuse seoses sakslaste ümberasumisega Saksamaale (Umsiedlung).

Materjal

Saksa sisemisjoni komisjoni põhikirjad (dateerimata); komisjoni koosolekute protokollid (1929—1938); sise- ja välismisjoni konverentside protokollid (1929—1931); tegevuse aruanded (1931—1938); Tallinna diakonisside asutuse 71. aasta aruanne 1938. a (trükis); rahalised eelarved ja aruanded (1930—1939); kassaraamat (1929—1939); kirjavahetus toetuste andmise, annetuste kogumise ja sise- ning välismissiooni tegevuse kohta (1932—1939).

Seadused

EAA 2063—1—1. — Satzungen den Ausschusses für die innere Mission der deutschen evangelischen Gemeinden Estlands.

Kirjandus

Beiträge und Berichte zum kirchlichen Leben der deutschen evangelischen Gemeinden Estlands. Heft 1. Hrsg. Luther-Verband. Tallinn 1931.
Rochus Johannes Bensch. Neuere baltische Kircenrechtsgeschichte. Herzberg: Traugott Bautz, [2003].