Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

Tallinna kindlustuste ehitaja kantselei - EAA.255

Ajalugu

Tallinna kindlustuste ehitamise eest vastutav ametnik.

Sõjaministeeriumi Inseneridepartemangu käskkirjaga 11.04.1825 loodi Tallinna Kindlustuste Ehitaja amet.

Ülesanded:
Tallinna kindlustuste, eelkõige nn. kahekordse patarei ehituste juhtimine, reidi ja sadama kindlustamine, tööde ja raha kasutamise jälgimine.
Kuni Tallinna Ehituskomitee asutamiseni (juulis 1825. a) toimusid kõik Tallinna Insenerikomando tööd ja materjalide hankimine Tallinna Kindlustuste Ehitaja loal. Vastasutatud Tallinna Ehituskomitee liikmeks ja ajutiseks esimehe kohustetäitjaks sai Tallinna Kindlustuste Ehitaja polkovnik Feldman, kes oli ühtlasi ka Tallinna Oleviste Kiriku Taastamise Ehituskomitee liige.
Allus Sõjaministeeriumi Inseneridepartemangule.
Tegevuse lõpetamise aeg pole teada, dokumentide lõppdaatum on 31.12.1830.

Materjal

Inseneridepartemangu eeskiri polkovnik Feldmani Tallinna kindlustuste ehitajaks nimetamise kohta (1825). Aruanded, raportid ja kirjavahetus nn kahekordse patarei ümberehitamise, sõjaväehoonete remondi, Tallinna reidi ja sadama kindlustamise, ehitusmaterjalide hankimise, tööliste palkamise, kinnisvara ostu ja Oleviste kiriku taastamise kohta (1825–1830); Oleviste kiriku taastamise eelarve ja arvestus (1827); saabunud ja väljastatud dokumentide ñurnaalid (1825–1829).