Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

Põhja-Liivimaa toitluskomitee põllumajandusliku üleskirjutuse osakond - EAA.574
Põhja-Liivimaa põllumajandusliku üleskirjutuse komisjon

Ajalugu

Põllumajandusloenduse läbiviimise organisatsioon.

Teisi nimetusi: Põhja-Liivimaa Põllumajandusliku Üleskirjutuse Komisjon.
1916. a toimus ülevenemaaline põllumajandusloendus, mille sisuliseks juhiks oli Põllumajandusministeeriumi Toitlusküsimuse Erinõupidamise Statistikakomisjon ja praktilise teostamise juhiks Erinõupidamise Asjadevalitsus. Viimane määras Saaremaa, Pärnu, Viljandi, Tartu ja Võru maakondades loenduse organiseerijaks Põhja-Liivimaa Põllutöö Keskseltsi. Valiti üks piirkondlik ja viis maakonnavolinikku, kes juhtisid ja igas vallas üks volinik, kes koos loendajatega otseselt teostasid loendust.
1917. a augustis viidi läbi uus laiendatud loendus, mille teostajaks määrati Põhja-Liivimaa Toitluskomitee. Eraldi Põhja-Liivimaa põllumajandusliku üleskirjutuse komisjoni ei loodud, vaid määrati vastutav volinik ja igas maakonnas tema abid. Kohtadel teostasid üleskirjutamist instruktorid, kes reeglina olid seotud valla toitluskomiteedega. Sellega paralleelselt toimus 1917. a ka linnaelanike loendus.

Materjal

Instruktsioonid, määrused, arutelud ja piirkonnavoliniku aruanne 1916. a loenduse kohta; kirjavahetus ja toimikud 1917. a loenduse kohta; mõned Pärnu linna 1917. a loenduslehed; Põhja-Liivimaa Põllutöö Keskseltsi koostatud ülevaade Liivimaast koos joonistega; Põhja-Liivimaa loenduse läbiviija aruanne majade ja rahvaarvu kohta viies PõhjaLiivimaa maakonnas 22.07.1916; Võru ja Tartu maakonnast teele saadetud toiduainete vagunite registreerimise raamatud (jaanuar-mai 1916).

Seonduv aines

F 2847 (1916. a põllumajandusloendus Põhja-Liivimaal) Tartu maakonna Alatskivi, Ahja, Avinurme, Roela, Saadjärve valla; Viljandi maakonna Tarvastu valla ja Võru maakonna Krabi, Laanemetsa, Meeksi, Misso, Orava ja Peri valla loenduslehed.
Harjumaa Toitluskomitee. EAA 215-1-40.