Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

1.1.3.6. Asutava Kogu valimiskomisjonid

Комиссии по делам о выборах в Учредительное Собрание

Ajalugu

Asutused linnades, maakondades ja valdades Vene Asutava Kogu valimiste korraldamiseks.

14.06.1917 andis Ajutine Valitsus välja määruse Ülevenemaalise Asutava Kogu valimiste kohta. Valimised toimusid 12.-14. novembril. Valimismäärustik oli demokraatlik: Esmakordselt Venemaal anti naistele valimisõigus, senikehtinud tsensused (varandus-, paiksus-, haridustsensus jm) jäeti määrustikust välja. Maailmas ainulaadne oli valimisõiguse andmine sõjaväelastele. Vanusetsensus oli 20, sõjaväelastel 18 a.
Eestis moodustati valimiskomisjonid linnades, maakondades ja valdades. Valimiste läbiviimiseks Eesti kubermangus moodustati Eestimaa ringkonnakomisjon, mida juhtis Eesti Maanõukogu esimees A. Vallner ja liikmeteks Maavalitsuse esimees J. Raamot, Maavalitsuse liige N. Köstner, Tallinna Linnavalitsuse esimees V. Vöölmann, Linnavalitsuse liige J. Hlebnikov, Ringkonnakohtu administratiivosakonna abiesimehe asetäitja A. Petuhhov, sekretär J. Teimann. Maakonnalinnades asutati maakonnakomisjonid, mida juhatasid kohalikud administratiivkohtunikud, liikmeteks olid kaks rahukohtunikku, kaks maakonnavalitsuse liiget ja kaks linnavalitsuse liiget. Tallinnas ja Tartus asutati eraldi linnakomisjonid, mida juhatas ringkonnakohtu liige ja mille koosseisus oli kaks rahukohtunikku ning neli linnaeestseisjat. Valijate nimekirjade koostamine oli linna- ja vallavalitsuste ülesanne. Jaoskondade valimiskomisjonidesse linnades ja valdades kuulusid neli linna- või vallavalitsuse poolt valitud liiget.

Seonduv aines

ERA: Vene Asutava Kogu valimiste Eestimaa ringkonnakomisjoni ja maakonnakomisjonide koondfond, 157 s (1917-1918). Andmeid võib leiduda ka kohalike omavalitsuste fondides (näiteks valdade valimiskomisjonide tegevuse kohta vallavalitsuste fondides).
VRAA: f 1811 (Asutava Kogu valimismäärustiku projekti väljatöötamise erinõupidamine), f 1799 (Vene vabariigi Ajutine nõukogu e eelparlament), 1810 (Ülevenemaaline Asutava Kogu valimiste komisjon).

Seadused

Eestimaa elanikkudele Asutava Kogu valimiste asjus 10.09.1917. EAA 4687-1-1.
Teadaanne Eestimaa elanikkudele Asutava Kogu valimise asjus. EAA 4684-1-1.
ЭГВ nr 32-39 — 10.08.1917-28.09.1917

Kirjandus

Graf, M. Eesti rahvusriik. Tallinn 1993.
.