Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

5.4.2.2. Alammaakohus

Niederlandgericht

Нижний земский суд

Ajalugu

Politseikohtud Eesti- ja Liivimaa maakondades.

Asutati 1783. a kõikides maakondades (kreisides) sillakohtute ja adrakohtunike asemele. Alammaakohtusse kuulusid eesistujana maakonna politseiülem (земский исправник ehk земский капитан, Landpolizeichef) ning maakonna suurusest sõltuvalt 2 või 3 assessorit alamkorrakohtu poolt.
Alammaakohtu ülesanded olid: järelevalve seaduste täitmise, heakorra ja keelatud kaupadega kauplemise üle; sildade ja teedega seotud küsimuste lahendamine, toidukaupade hindade igakuine registreerimine; kaalude ja mõõtude õigsuse ning korrasoleku kontroll; järelevalve teostamine, et keegi ei võtaks vastu, peaks ega varjaks põgenikke (st pagenud pärisorje).
Alammaakohus toimetas politseiasjades paikkondlikku juurdlust ja võttis vastu otsuseid. Tema ebaõigete toimingute ja otsuste peale võis kaevata kreisikohtusse või (selle puudumisel) alamkorrakohtusse.

Materjal

Žurnaalid, missiivprotokollid, ringkirjad, lauajuhendid, kantseleisummade nööriraamatud, kirjavahetus, registratuurraamatud, žurnaalid tsiviil- ja kriminaalasjade kohta, kohtutoimikud.