Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

5.4.2.1. Kreisikohtud II

Kreisgericht


Уездный суд

Ajalugu

Esimese astme kohtud aadlikele.

Asutati Liivi- ja Eestimaal 03.07.1783.
Koosnes kreisikohtunikust eesistujana ja 2st kaasistujast-assessorist, kes valiti maakonna aadlikogu poolt aadlike hulgast ja kinnitati ametisse kindralkuberneri otsusega.
Apellatsiooniinstantsiks kreisikohtu otsustele, aadlike kriminaal- ja tsiviilasjus, oli kubermangu ülemmaakohus. Sai ukaase ja juhiseid kubermanguvalitsuselt, mõlemalt kohtukojalt, samuti ülemmaakohtult. Nendele esitas kreisikohus ka aruandeid. Andis korraldusi kreisi alammaakohtule ja linnafoogtile (e politseimeistrile) kohtuotsuste täitmiseks.
Iga kreisikohtu juurde pidi moodustatama aadli eestkoste (äâîðÿíñêàÿ îïåêà).

Materjal


Kuna Narva linn kuulus halduslikult Peterburi kubermangu, siis on Narva Kreisikohtu fondi materjalid tulnud Ajalooarhiivi 1953. a Leningradi Oblasti Ajalooarhiivist (1990. aastal 517 säilikut).
Materjalid on korrastatud kronoloogiliselt: kantseleiraamatud (žurnaalid, protokollid, kontseptid, nööriraamatud, arhiiviregistrid, hinnakirjad jm), kohtutoimikud ja kohtuotsuste aktid.