Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

Tallinna rajooni nahakomitee - EAA.1677
Ревельский районный комитет по кожевенным делам
Eestimaa piirkonna nahakomitee

Ajalugu

Teisi nimetusi: Eestimaa piirkonna nahakomitee.
Sõjamajanduskomitee nahkkaupade tootmise ja müügi riiklikuks reguleerimiseks
Eestimaa kubermangus (v.a endise Liivimaa kubermangu Eesti-ala maakonnad). 21.04.1917 kinnitas Ajutine Valitsus naha riigi käsutusse andmise seaduse. Seaduse ja kaubandus-tööstusministeeriumi 22.04.1917 instruktsiooni alusel alustas Moskvas 12.05.1917 tööd Ajutise Valitsuse nahaasjade peakomitee. Selle allüksustena loodi igas kubermangus ja oblastis rajoonikomitee. 19.05.1917 tegi peakomitee Tallinna linnavalitsusele ülesandeks moodustada piirkonnakomitee. Esimene istung toimus 14.06.1917. Peakomitee kinnitas Tallinna piirkonnakomitee alles 01.08.1917. Seni puudusid viimasel nii rahalised vahendid, vajalikud teenistujad kui ka täpsemad korraldused peakomiteelt.
Piirkonnakomitee koosnes valitsusest ja kantseleist. Valitsuse esimees oli Peeter Suure merekindluse intendandi abi, liikmed peakomitee poolt määratud kaubandus-tööstusministeeriumi, sõjaministeeriumi ja riigikontrolli esindajad ning talurahva, tööliste ja soldatite saadikute nõukogude, ametiühingute, kooperatiivide, ühiskondlike organisatsioonide ja tööstusettevõtete esindajad.
Piirkonnakomitee ülesanded olid: toornaha kogumine, ladustamine, transport ja jaotamine peakomitee korralduste alusel, järelevalve toornaha ja nahktoodetega kauplemise määruste täitmise ning toornahale ja toodangule määratud piirhindadest kinnipidamise üle, nahavabrikute, töökodade ja ladude revideerimine, nahavarude arvelevõtmine, kohaliku tööstuse toornaha ja nahatoodetega varustamise korraldamine ning arvepidamine üksikute tehaste tootlikkuse üle. Rajoonikomiteel oli õigus toornahk rekvireerida, korraldada tuli ka kohaliku elanikkonna varustamist (nt jalatsitega), jälgides siiski, et sõjaväe vajadused oleksid eelnevalt täidetud. 1917. a novembris muudeti elanikkonna varustamine toitluskomiteede ülesandeks.
Komitee lõpetas tegevuse seoses Saksa okupatsiooni algusega 1918. a veebruaris.

Materjal

Peakomitee istungite žurnaalid; Vene Ajutise Valitsuse, kaubandus-tööstusministeeriumi ja nahaasjade peakomitee määrused, ringkirjad, instruktsioonid ja korraldused; andmed Tallinna ja Tartu ringkonna nahatööstusettevõtete kohta; nahatööstusettevõtete, toitluskomiteede ja nahaasjade kohalike büroode vaheline kirjavahetus; eelarved; avaldused teenistusse võtmiseks; palgalehed.

Seadused

EAA 218-1-1, l. 35–35p. Закон о передаче кож в распоряжение государства (21.04.1917).
EAA 218-1-1, l. 36–37p. Инструкция главному и районным комитетам по кожевенным делам (22.04.1917).
EAA 218-1-1, l. 38–38p. Обязательное постановление министра торговли и промыш-
ленности (22.04.1917).