Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

Põhjarinde 2. likvideerimiskomisjon - EAA.582
2. Ликвидационная Комиссия Северного Фронта

Ajalugu

I maailmasõja ajal loodi rida omavahel seotud rekvireerimis-, evakueerimis- ja likvideerimiskomisjone. Evakueerimine tähendas võimude poolt antud sundusliku korralduse alusel kindla piirkonna elanike täielikku ümberpaigutamist sõjaolukorras, mille läbiviimist koordineeris armee ülemjuhataja või juhataja. Likvideerimine tähendas täielikku sõjalise varustuse hävitamist võimude korraldusel või riigi huvides.
Põhjarinde varustusülema korraldusel asutati 14.11.1916 Põhjarinde rajoonis kolm likvideerimiskomisjoni: 1. Vitebskis, 2. Tartus ja 3. Peterburis. Tartu komisjoni tegevuspiirkond hõlmas Eesti-, Liivi- ja Kuramaa kubermange. Selle koosseisu kuulusid alaliste liikmetena õigusnõustajad, Sise- ja Rahandusministeeriumi, Välikontrolli ja ühiskondlikud esindajad ning ajutiste liikmetena sõjaväeametkonnast, Kaubandus- ja tööstus- ning põllumajandusministeeriumist. Esindajate arv sõltus allkomisjonide hulgast.
Tegeles peamiselt rekvireerimis- ja likvideerimiskomisjonide ning eraisikute esitatud avalduste alusel sõja käigus rekvireeritud või hävitatud varade eest kompensatsiooni määramise ja väljastamisega. Komisjoni otsuste peale võis kaevata Rekvireeritud ja võimude korraldusel hävitatud varade arvestamise peakomiteesse.

Materjal

Toimikud metsamaterjalide rekvireerimise või hävitamise kompenseerimise kohta 1916–1917.

Seonduv aines

LVVA fond 39 Põhjarinde 2. Likvideerimiskomisjon. 6776 säilikut sõjategevuse käigus elanikkonnale (sh Eesti aladel) tekitatud kahjude korvamisest: toimikud aastatest 1915–1918. Nimistu on summaarne.
Vt ka: EAA Rekvisitsioonikomisjonid.

Seadused

EAA 575-1-10 (Rekvisitsiooni ja evakuatsiooni juhend 3.12.1915).