Fondiloend

Fondiloendi andmeid ei ole täiendatud pärast 2017. aastat. Siin ei kajastu viimastel aastatel toimunud üleandmised ja arhivaalide kolimised Tartu ja Tallinna vahel. Korrektsete andmete saamiseks kasutage AISi ais.ra.ee

Eestimaa Alaealistele Roimaritele Käsitöönduslike Kodude ja Põllutöö Kolooniate Rajamise Selts - EAA.2015
Эстляндское общество ремесленных приютов и земледельских колоний для несовершеннолетних преступников
Эстляндское общество земледельческих колоний и исправительных приютов для несовершеннолетних преступников; Эстляндское общество земледель-ческих колоний и ремесленных приютов для несовершеннолетних преступников; Общество Эстляндскаго земледельско-ремесленнаго

Ajalugu

Seltsi põhikiri kinnitati 02.03.1896.

Seltsi eesmärk oli mõlemast soost alaealisi kurjategijaid kõlbeliselt parandada ja kasvatada.
Eesmärgi saavutamiseks pidi selts avama Eestimaa kubermangus eraldi kasvatusasutusi mees- ja naissoost alaealistele kurjategijatele ning jõudma kokkuleppele teiste sarnaste seltsidega, et oma kasvandikke nende asutustesse paigutada. Samalaadseid seltse asutati senati soovitusel üle kogu Venemaa.

Seltsi liikmeiks võisid olla nii eraisikud kui ka organisatsioonid (v.a alaealised, õpilased, alamad sõjaväelased ja kohtu poolt õigustest ilmajäetud isikud). Seltsi auliikmed olid Riia ja Miitavi peapiiskop, Eestimaa kuberner (auesimees), Eestimaa rüütelkonna peamees, Eestimaa kindralsuperintendent ja Tallinna linnapea. Seltsi üldkoosolekul valiti kuueliikmeline juhatus kolmeks aastaks. Peale auliikmete kuulusid juhatusse alalised liikmed — Tallinna ringkonnakohtu esimees ja prokurör, Tallinna-Haapsalu ja Rakvere-Paide rahukogu esimees, kuberneri määratud administratsiooni esindaja ning rahvakoolide direktor. Juhatus määras varjupaikade ja kolooniate direktorid, kes olid seltsi liikmete hulgast valitud kuraatorite järelevalve all ning juhindusid seltsi juhatuse antud ja üldkoosolekul kinnitatud instruktsioonidest.

Sissetulekud saadi liikmemaksudest, annetustest, korjandustest, kasvandike valmistatud toodete müügist, kapitali protsentidest ja osaliselt riigilt (Eestimaa kubermanguvanglate hooldamise komitee ja Eestimaa kubermanguvalitsuse erikomisjoni kaudu).

1897. a avas selts Eestimaa põllundus-käsitööndusliku varjupaiga, kuhu paigutati
alaealised meessoost kurjategijad. Seltsi juhatuse liige Nikolai von Glehn ehitas oma kulul Hallikivi raba äärde 30 kasvandiku jaoks mõeldud varjupaigahoone ning andis selle koos krundiga kolmeks aastaks seltsi käsutusse. Kuna koht osutus ebasobivaks, viidi asutus 1900. a üle Tallinna, Magasini tänavale.

1916. a töötasid ainult rätsepa- ja kingsepatöökojad.

Likvideerimise aeg teadmata.

Materjal

Aruanded, juhatuse protokollid, sissetulnud kirjad (1897–1898); arved, kviitungid jm raamatupidamisdokumendid (1896–1898, 1909–1912, 1915).

Seonduv aines

EAA 105-1-101. Оправдательные документы на расходы по содержанию Эстляндского ремесленно-земледельческого приюта для малолетних преступников, 1898.
EAA 105-1-102. Переписка с Министерством юстиции, мировыми судьями и др. о
делопроизводстве земледельческих колоний и ремесленных приютов для несо-
вершеннолетних преступников, 1898

Seadused

Устав Эстляндскаго общества ремесленных приютов и земледельских колоний для
несовершеннолетних преступниковь. Ревель 1896.

Kirjandus

Ajaloolised institutsioonid Eesti territooriumil keskajast kuni 1917. aastani. Tööversioon. I
vihik. Arhiivindusalase terminoloogia korrastamise komisjon. 1997 (Katrin Roosileht).
Fr. R[aup]. Eestimaa alaealiste kurjategijate parandamise asutus. — Perekonnaleht 1913,
nr 17.
Üks äraunustatud asutus — „Eestimaa põllu- ja käsitööndusline varjupaik“. — Tallinna
Teataja 1916, 6. august.
Особый наказ Ревелького Окружного Суда. С.-Петербург 1893.